Structureel ‘op’ zijn hoort helemaal niet bij het leven, zegt bedrijfsarts Willem van Rhenen in dit NRC-artikel. Want als uitputting er maatschappelijk ‘gewoon bij hoort’, dan blijft het moeilijk om op tijd te zien: die begint opgebrand te raken, legt hij uit. „Terwijl zo’n vermoeidheid er intussen wel voor zorgt dat prestaties slechter worden en er meer ongelukken gebeuren.” De belangrijkste misvatting is volgens Van Rhenen dat wanneer we die vermoeidheid wél serieus nemen, we nog te vaak denken: ‘Ik werk te hard, te véél.’ „Terwijl we in feite niet voldoende opladen. We negeren de vraag: wat gééft energie?”
Dit is een interessante stelling, want bij de KernTalentenmethode gaan we ook uit van energiegevers en energielekken. Wij noemen dit sterke KernTalenten en kleine KernTalenten. Kort gezegd lek je energie door je kleine KernTalenten in te zetten en laad je op door je sterke KernTalenten in te zetten. Een persoonlijk antwoord op de vraag wat energie geeft vind je daarmee terug in je eigen sterke KernTalenten.
Van Rhenen zegt dat het goed is om je ambitie voor over vijf jaar leidend te laten zijn in je zoektocht naar minder stress. Vanuit de KernTalenten weten we dat niet iedereen energie krijgt van zo ver vooruit kijken en dat je door ambitie ook de verkeerde kant op kunt hollen. Want is je ambitie intern of extern gemotiveerd? Als je weet wat je sterke KernTalenten zijn, dan weet je wat jij nodig hebt om zingeving, energie en voldoening te ervaren. Dan weet je hoe jij op kunt laden.
Weet jij wat jou of jouw werknemers energie geeft?