“We moeten in exposure investeren”

Het was mij, Willem Stortelder, een genoegen om in het kader van het estafette-interview van de beroepsvereniging KTAN Peter van der Aa, kerntalentenanalist in de regio Breda, drie vragen te mogen stellen.

Wat verbaasde je toen je je eigen kerntalentenprofiel kreeg voorgelegd?

Toen ik mijn eigen Kerntalentenprofiel ontving verbaasde me het dat ik 19 Sterke kerntalenten had. Ook had ik geen enkel klein kerntalent. Mijn kerntalenten-constellatie was in het kader van een Verdiepingsdag die ik, nog tijdens mijn opleidings, volgde over Kerntalenten & Teams. Achteraf is het wel jammer dat ik nooit volledige analyse mogen ervaren, zoals ik deze nu zelf voor mijn kandidaten verzorg. Met de kennis van nu begrijp ik wel waarom ik altijd al zoveel dingen leuk vond, veel dingen tegelijk oppak en daardoor ook het overzicht kan verliezen. Sinds het ontdekken van mijn kerntalenten-constellatie is mijn zelfinzicht gegroeid en werk ik nog meer aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Belangrijke keuzes maak ik op basis van (het combineren van) Sterke kerntalenten. Daardoor ben ik nog meer gefocusd op mijn doelen en dat brengt meer rust.

 

Hoeveel is een Kerntalentenanalyse waard, in Euro’s?

De waarde van een Kerntalenten-analyse is moeilijk is Euro’s uit te drukken. Het belang van een Kerntalentenanalyse is per persoon verschillend. Door de levenslange duur is het een waarde die per persoon verschilt. De vraag is hoeveel iemand over heeft voor het feit dat hij/zij zichzelf nog beter wil leren kennen. Als je, mede door, een kerntalenten-analyse de baan vindt die echt bij je past en daardoor groeit, ontwikkelt, energie krijgt dan zou je het eventueel kunnen berekenen aan salarisgroei. Een investeringswaarde aan de voorkant in Euro’s uit te drukken is dus niet mogelijk.

 

Vind je dat KTAN of Coretalents komend jaar moet aanschuiven bij talkshows als het onderwerp van doen heeft met te kort arbeidskrachten/ langstudeerdersboete/ /burn-out/ bore-out /zij-instroom/ talentverspilling/ hoogbegaafdheid/etc.?

Ja, ik vind dat KTAN in Nederland komend jaar meer aan exposure moet investeren. Hopelijk met de ondersteuning van uit CoreTalents (België). Er mag in mijn ogen een professionaliseringsslag gemaakt worden als je echt pretendeert de Rolls Royce onder de talentenmethodes te zijn. Inhoudelijk zijn we hier allemaal van overtuigd. Dan zal daar ook op grote schaal een plan voor moeten zijn hoe deze methode kan concurreren met TMA, DISC, Insights Discovery en alle andere methodes die er zijn. Hierin zullen strategische keuzes gemaakt moeten worden door CoreTalents en hopelijk kunnen wij als KTAN hierin constructief samenwerken om dit doel te realiseren.

 

 

Nieuwsgierig naar de interviews binnen de reeks van de estafette-interview van kerntalentenanalisten binnen de beroepsvereniging? Kijk op: www.ktan.nl

De beroepsvereniging Kerntalentenanalisten Nederland maakt zich hard voor het bekend en beschikbaar maken van de van oorsprong Belgische methode, ontdekt en ontwikkeld door Danielle Krekels. De beroepsvereniging wil bijdrage ontwikkelen en borgen van het vakmanschap van de aangesloten kerntalentenanalisten met als doel om iedereen in Nederland –mensen en organisaties- optimaal te laten profiteren van de parel onder de assessments.