“Als je weet welke talenten je hebt gekregen, wat je energie geeft en wat bij je past, geeft dat veel vertrouwen om in actie te komen om met je kerntalenten aan de slag te gaan. Dat gun ik iedereen”

 

Wat is de toegevoegde waarde van de kerntalentenanalyse bij loopbaancoaching en studiebegeleiding op een grote MBO instelling? Deze prangende vraag laat ik vandaag beantwoorden door Erik de Ruijter, loopbaanadviseur en studiebegeleider op het Deltion college in Zwolle.

 

Wat is je motivatie om kerntalentenanalyses af te nemen?

Mijn motivatie voor mijn werk als kerntalentenanalist is vooral om inzicht te geven aan de ander waardoor de ander gefundeerde keuzes kan maken.
Als loopbaancoach was ik een paar jaar geleden op zoek naar een loopbaaninstrument dat wat meer naar de kern van iemands persoonlijkheid ging. Ik kwam toen uit bij de kerntalentenanalyse en heb deze zelf ook ondergaan.
Ik was onder de indruk van welke en hoeveel inzichten de kerntalentenanalyse biedt. Het is nu voor mij als loopbaancoach de basis geworden om een loopbaantraject in te gaan met een cliënt.
Het vult mijn coachstijl ook mooi aan. Ik hou ervan om vrij resultaatgericht, to the point en lekker concreet te werk te gaan met een cliënt. De uitkomst van een kerntalentenanalyse geeft hele concrete handvatten om daarmee het coachtraject in te gaan.

Wat ik ook heel mooi vind is om de reactie te zien van de cliënt, dat diegene ervaart wat je aan hem terug mag geven, wat het betekent voor de cliënt in het hier en nu en dat ik dat allemaal uit het kinderspel kan halen. Een hele leuke manier om met iemand aan de slag te gaan.
In korte tijd kan je veel inzicht geven.
Het geeft mij energie om dit werk te doen. Ik vind het leuk om verschillende verhalen te horen en om een belangrijke bijdrage te mogen leveren aan iemands proces.

Na de kerntalentenanalyse volgen meestal 3 vervolggesprekken a 1,5 uur met daarin onder andere verschillende loopbaanopdrachten. Als het om begeleiding van volwassenen gaat, dan gebruik ik onder andere ook vaak de functiematrix.

 

Welk kerntalent betekent voor jou iets bijzonders?

Dan ga ik voor mijn maximale strategisch inzicht. Die moet ik gewoon flink kunnen uitleven. Ik vind het in mijn werk leuk om verschillende stappen vooruit te denken. Dat is natuurlijk een van de componenten van dit kerntalent. Maar ik wil vooral altijd graag veel impact hebben. Daar richt ik mijn werk op in. Als analist heb je veel impact op de ander, je mag inzicht bieden en begeleiden. In mijn andere werkzaamheden ben ik soms ook wel zoekende hoe ik deze kan uitleven.

 

Wat maakt dat je iedereen z’n eigen unieke kerntalenten profiel gunt?

Nou, ik gun het inderdaad iedereen z’n eigen profiel te leren kennen omdat ik het iedereen gun om weer als kind te kunnen ‘spelen’. Als je weet welke talenten je hebt gekregen, wat je energie geeft en wat bij je past, geeft dat veel vertrouwen om in actie te komen om met je kerntalenten aan de slag te gaan. Dat gun ik iedereen.

Vervolgens is het natuurlijk ook belangrijk dat je ruimte krijgt van je werkgever om je werk op die manier te kunnen doen dat je zoveel mogelijk je sterke kerntalenten kunt uitleven.
Volgens mij heb je dan wel de ultieme vorm van duurzame inzetbaarheid te pakken. Daar heeft de organisatie ook alleen maar profijt van.

Ik werk als loopbaanbegeleider en kerntalentenanalist op een grote MBO-instelling, en daar begeleid ik ook verschillende collega’s. In deze begeleiding kom ik collega’s tegen die soms best een gerichte loopbaanvraag hebben en bepaalde sterke kerntalenten niet in hun huidige werk kunnen uitleven. Denk bijvoorbeeld aan de ‘autonome kerntalenten’, of ‘Kennisverwerving in de diepte’. Onderwijs is tegelijkertijd ook best een gouden kooi. Het is dan mooi om te merken dat iemand concrete loopbaanstappen zet na het doen van de kerntalentenanalyse. Hierbij is het vaak al heel helpend als iemand zijn huidige functie meer kan aanpassen op basis van zijn kerntalentenprofiel.
De functiematrix helpt om te zien hoe je je eigen baan meer naar je hand te kunnen zetten, job craften dus!
Het geeft mensen heel veel rust om te zien wat hun kerntalenten zijn en wie ze mogen zijn.
Ook bij collega’s van rond de 50 die al veel hebben meegemaakt zie ik na de analyse iets bij ze gebeuren. Dat vind ik het meest bijzondere aan deze methode.
Elke analyse is ook een soort kadootje voor mezelf als analist.

Sinds ik deze opleiding heb gedaan en kerntalentenanalist ben, heb ik zo veel meer plezier in mijn werk. Ik merk dat ik zelf ook steeds meer bewuste keuzes maak, die passen bij mijn eigen kerntalentenprofiel.

 

Nieuwsgierig naar de interviews binnen de reeks van de estafette-interview van kerntalentenanalisten binnen de beroepsvereniging? Kijk op: www.ktan.nl

De beroepsvereniging Kerntalentenanalisten Nederland maakt zich hard voor het bekend en beschikbaar maken van de van oorsprong Belgische methode, ontdekt en ontwikkeld door Danielle Krekels. De beroepsvereniging wil bijdrage ontwikkelen en borgen van het vakmanschap van de aangesloten kerntalentenanalisten met als doel om iedereen in Nederland –mensen en organisaties- optimaal te laten profiteren van de parel onder de assessments.